Search

Saúdský ministr: Po útocích na ropná zařízení poklesla těžba v Arábii o polovinu - ceskatelevize.cz/ct24

Dvě ropná zařízení v Saúdské Arábii začala v sobotu ráno hořet. Saúdi hovořili o útoku bezpilotních letounů, k odpovědnosti se později přihlásili jemenští Húsíové. Generální ředitel společnosti Saudi Aramco Amín Násir uvedl, že detailní informace o rozsahu škod budou známy do 48 hodin. Saúdský ministr energetiky ale již potvrdil předchozí spekulace, že těžba po útocích poklesla o 5,7 milionu barelů denně. Podle Abdalazíze bin Salmána omezily útoky také těžbu plynu. Jeho produkce se snížila asi o 57 milionů metrů krychlových denně.

Výpadek chce království pokrýt čerpáním z ropných zásob společnosti Saudi Aramco.  Pokrýt výpadek slíbily také Spojené státy. Jejich ministerstvo oznámilo, že jsou USA připraveny uvolnit ropu ze svých strategických rezerv, pokud to bude potřeba. Podle mluvčí úřadu Shaylyn Hynesové je ministr Rick Perry ochoten uvolnit ropu z rezerv, aby „vyvážil jakékoli problémy na ropném trhu, které by vznikly jako následek této agrese“.

Perry chce případnou „kolektivní globální akci“ koordinovat s Mezinárodní agenturou pro energii (IEA). Instituce, která sídlí v Paříži, už dříve uvedla, že se vážnějšího dopadu na globální trh neobává. Ropný trh je podle ní nyní dobře zásoben dostatečnými komerčními zásobami.

Loni Saúdská Arábie vytěžila v průměru 10,3 milionu barelů denně, z toho tři čtvrtiny byly určeny na vývoz. Aramco je největší ropnou firmou na světě a připravuje se na primární nabídku akcií.

Washington dává odpovědnost Íránu. Teherán to odmítl, zároveň USA pohrozil

Ačkoli se k útokům na saúdská zařízení přihlásili jemenští povstalci, podle amerického ministra zahraničí Mikea Pompea je za ně zodpovědný Írán. „Teherán je za téměř 100 útoky na Saúdskou Arábii, zatímco Rouhání a Zaríf předstírají, že se věnují diplomacii,“ napsal Pompeo v sobotu na Twitter.

Teherán jeho tvrzení popřel. „Taková zbytečná obvinění jsou bezvýznamná a nepochopitelná, jsou nesmyslná,“ řekl mluvčí teheránského ministerstva zahraničí Abbás Musáví.

Zároveň ale velitel vzdušných sil revolučních gard Amír Alí Hádžízáde Spojeným státům nepřímo pohrozil. „Americké základny a letadlové lodě vzdálené do dvou tisíc kilometrů od Íránu jsou v dosahu našich střel,“ řekl íránské agentuře Tasnim. Uvedl také, že „Írán byl vždy připraven na plnohodnotnou válku“.

Let's block ads! (Why?)

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2924621-saudsky-ministr-po-utocich-na-ropna-zarizeni-poklesla-tezba-v-arabii-o-polovinu

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Saúdský ministr: Po útocích na ropná zařízení poklesla těžba v Arábii o polovinu - ceskatelevize.cz/ct24"

Post a Comment

Powered by Blogger.