Search

Smrt syna exprezidenta Weizsäckera: Narušený útočník se chtěl mstít - Novinky.cz

Tvrzení, že útočil ze msty, mluvčí kanceláře berlínského státního zástupce ani nepotvrdil, ani nevyvrátil. Vyšetřovatelé pouze sdělili, že u vraha šlo „pravděpodobně o klamnou představou obecné nechuti vůči rodině oběti”.

Podle zjištění týdeníku potvrdil zadržený svou nechuť vůči roli, kterou sehrál otec oběti Richard von Weizsäcker v šedesátých letech jako ředitel firmy Böhringer Ingelheim. Ta dodávala pobočce firmy Dow Chemical roztok trichlorfenylu, který se používal při výrobě defoliantu Agent Orange nasazeném ve vietnamské válce k odlistění porostu, pod kterým se ukrývali partyzáni a severovietnamští vojáci. Agent Orange je rakovinotvorný, jeho součástí je i dioxin.

Richard von Weizsäcker, který stál v čele státu v letech 1984 až 1994, v minulosti uvedl, že o dodávkách chemikálií nic nevěděl.

Bývalý německý prezident Richard von Weizsäcker

Foto: Profimedia.cz

Protože Richard von Weizsäcker zemřel v roce 2015, rozhodl se muž zabít jeho syna, primáře interny na klinice Schlosspark v berlínské čtvrti Charlottenburg. Zaútočil na něj během veřejné přednášky o ztučnění jater. Na akci přišlo asi dvacet lidí. Byl mezi nimi i policista v civilu, který se snažil pachatele zadržet a byl vážně zraněn.

Zavražděný lékař Fritz von Weizsäcker, syn někdejšího německého prezidenta

Foto: Schlosspark Klinik

Útočníka nakonec přemohlo několik dalších posluchačů přednášky a krátce poté ho předali policii. Zraněný policista byl ve středu operován a je mimo ohrožení života.

Útočník si akci naplánoval, o přednášce věděl, v Porýní Falci si koupil nůž a pak přijel do Berlína vlakem.

Let's block ads! (Why?)

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMihgFodHRwczovL3d3dy5ub3Zpbmt5LmN6L3phaHJhbmljbmkvZXZyb3BhL2NsYW5lay9uZW1lYy1zZS1jaHRlbC1tc3RpdC1uYS1ieXZhbGVtLXByZXppZGVudHUtd2VpenNhY2tlcm92aS10YWstdWJvZGFsLWplaG8tc3luYS00MDMwNDMxOdIBAA?oc=5

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Smrt syna exprezidenta Weizsäckera: Narušený útočník se chtěl mstít - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.