Search

Německo, Francie a Británie vypracovaly plán, jak zkrotit Írán. Podaly na něj stížnost - Novinky.cz

„Činíme tak v dobré víře, se společným cílem zachránit (dohodu) JCPOA a v upřímné snaze najít cestu ze zablokované situace prostřednictvím konstruktivního diplomatického dialogu,“ uvádí se ve společném prohlášení trojice nevlivnějších evropských zemí.

Dohodu, v níž se Teherán zavázal, že omezí svůj jaderný program výměnou za zrušení sankcí, podepsalo v roce 2015 s Íránem šest světových mocností – Británie, Čína, Francie, Německo, Rusko a USA. Smyslem bylo zbrzdit íránský jaderný program, zamezit Teheránu ve vývoji jaderných zbraní, ale umožnit mu mírové využívání jaderných technologií.

V roce 2018 americký prezident Donald Trump označil dohodu za neúčinnou a oznámil, že Spojené státy od ní odstupují. Následně Teherán postupně přestal plnit některé podmínky dohody a začátkem tohoto měsíce oznámil, že se již nebude řídit stanovenými limity pro obohacování uranu.

Dohoda obsahuje mechanismus, pomocí kterého mohou státy v případě podezření z jejího porušování podat stížnost ke společné komisi, v níž zasedají zástupci Íránu, Ruska, Číny, tří evropských mocností a EU. Pokud komise neshodu nevyřeší, postupuje záležitost Radě bezpečnosti OSN. Pokud by ani ta spor do 30 dní nevyřešila, vstoupí znovu v platnost sankce uvalené OSN vůči Íránu, které dohoda původně uvolnila.

„Naším cílem není obnovit sankce, ale vyřešit naše neshody prostřednictvím mechanismu, který k tomu byl dohodou vytvořen,“ prohlásil podle Reuters jeden z citovaných evropských diplomatů.

V Íránu zavládly po zabití generála Sulejmáního protiamerické nálady, ne všechny obyvatele ovládl hněv. Agentura Reuters zveřejnila záběry íránských studentů, kteří odmítli pošlapat vlajku Spojených států.

Let's block ads! (Why?)

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMinQFodHRwczovL3d3dy5ub3Zpbmt5LmN6L3phaHJhbmljbmkvYmxpemt5LWEtc3RyZWRuaS12eWNob2QvY2xhbmVrL25lbWVja28tZnJhbmNpZS1hLWJyaXRhbmllLXZ5cHJhY292YWx5LXBsYW4tamFrLXprcm90aXQtaXJhbi1wb2RhbHktbmEtbmVqLXN0aXpub3N0LTQwMzA5ODYx0gEA?oc=5

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Německo, Francie a Británie vypracovaly plán, jak zkrotit Írán. Podaly na něj stížnost - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.