Search

Hrdinové ve stínu. Agenti Jejího Veličenstva likvidují londýnské teroristy v řádu vteřin - Novinky.cz

Dvacetiletý Sudesh Amman v neděli na ulici v Londýně vytáhl nůž a pobodal dva lidi. Než se stačil vrhnout na další oběti, přesnou střelbou ho zlikvidovali agenti SO15, tedy protiteroristického útvaru londýnské policie.

Poblíž nebyli náhodou. Amman byl v lednu podmínečně propuštěn a bezpečnostní složky jej vyhodnotily jako nebezpečného potenciálního recidivistu. Pro operativce SO15 se tím pádem stal „objektem zájmu“, který bedlivě sledovali, upozornil britský list The Daily Mail. V okamžiku, kdy zaútočil, se pak stal v žargonu agentů cílem „exekutivního zásahu“, tedy terčem.

Práce, o které se nemluví

A zatímco na veřejnosti a v britských médiích se bouřlivě diskutuje o selhání systému, který dopustil, že se odsouzený terorista dostal na svobodu po polovině trestu, i když byl stále pokládán za nebezpečného, policie za svou dobře odvedenou práci dostatečně pochválena nebyla, upozornil Daily Mail.

Policie a záchranáři na místě útoku v Londýně

Video: Reuters

Sudesh Amman v neděli krátce po propuštění z vězení pobodal dva lidi. Oba jsou mimo ohrožení života.

Do křížku se zákonem se dostal už před dvěma lety, kdy ho soud podle stanice BBC v souvislosti s terorismem poslal na tři roky a čtyři měsíce za mříže za držení a šíření materiálů podporujících islámský terorismus.

Ammanuv případ obnažil hned dvojí selhání systému. Justice – přesto, že panovalo podezření, že mladík stále představuje nebezpečí – neměla žádnou páku, jak ho udržet za mřížemi (i když si odseděl jen zhruba půlku trestu) a bezpečnostní služby ho dokázaly zastavit až poté, co napadal dva lidi přesto, že byl na seznamu sledovaných potenciálně nebezpečných teroristů. Zafungoval tedy až poslední článek řetězu, tedy jakási jeho pojistka. Ta v tomto případ patrně zachraňovala životy.

Let's block ads! (Why?)

https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMikAFodHRwczovL3d3dy5ub3Zpbmt5LmN6L3phaHJhbmljbmkvZXZyb3BhL2NsYW5lay9ocmRpbm92ZS12ZS1zdGludS1hZ2VudGktamVqaWhvLXZlbGljZW5zdHZhLWxpa3ZpZHVqaS1sb25keW5za2UtdGVyb3Jpc3R5LXYtcmFkdS12dGVyaW4tNDAzMTIzNznSAQA?oc=5

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Hrdinové ve stínu. Agenti Jejího Veličenstva likvidují londýnské teroristy v řádu vteřin - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.